Kursoversikt

Kunsten å ikke la seg blende av skatt

Oct 28, 2022
Gyldent bilde av 5 myntstabler i forskjellig høyde, rangert med laveste stabel til venstre til høyeste lengst mot høyre. Det står en bokstav på hver stabel, som til sammen blir "skatt".

Det skal handle om skatt, i dag. 

For regjeringen har foreslått å øke skatten på aksjeinvesteringer 😱

Alt som lukter "økt skatt" skaper furore. Denne gangen er det ikke "rikingene" som raser, i denne artikkelen på nrk.no er det småsparere og professorer som synes verden er urettferdig. 


Jeg er en skeptisk avisleser, det må jeg innrømme. Ikke fordi mainstream media er søppel (det er det stort sett ikke), men fordi i en verden hvor vi lesere bare klikker på overskrifter som opprører oss, er det lett å glemme at det er vår forbannede plikt å lese det som står i artikkelen også, og å skille klinten fra hveten når vi leser.  


Utfordringen i denne sorteringsjobben er todelt:
Dels har vi kanskje ikke bred nok kunnskap til å fylle ut det som ikke blir sagt i artikkelen, dels synes vår late hjerne at det er en skikkelig jobb å sortere. Det er så mye enklere å bare ta det som står der for sant. Jeg mener, vi liker Jenny og professoren i artikkelen, og folk vi liker, de har jo rett!?


En av mine smarte insta-venner er ikke villig til å la seg hausse opp uten motstand, så hun sendte meg melding og spurte "whaaaat, hilfe kan du forklare?"

Klart jeg kan! Og siden jeg vet at når det er en som lurer, så er det flere som lurer. Her er mine tanker om innholdet i artikkelen: 

Hva er det som skjer? 

Regjeringen vil øke en skatt. 

Å betale skatt på inntekter, også inntekter fra investeringer, er normalen i skattesystemet vårt. Vi betaler også skatt på renteinntekter: både på sparekonto og renter vi tjener på å låne ut penger, dersom vi gjør det. 


Skatten som økes nå, gjelder ikke alle. Den gjelder kun for folk ta tar ut gevinst på aksjeinvesteringer, enten det er fra enkeltaksjer eller via fond. 

Uansett om du setter penger på sparekonto og tjener renter, eller om du investerer på børs og tjener renter eller utbytte, så må du betale skatt av det du har tjent

Kjekt å vite: på den motsatte siden av å betale skatt, finnes "å få fradrag for". Dersom man må selge aksjer eller fond med tap, kan man få fradrag for tapet på skatten. 

Best med sparekonto?

Jeg har skikkelig sansen for MoneyPenny-gruppen. De har gjort og gjør fortsatt veldig mye for å hjelpe flere kvinner med å spare mer, og forvalte det de sparer smart. 

Men i dette intervjuet tar en av lederne i gruppa, Jenny, feil: "Når man prøver sitt beste for å sikre seg, og spare pengene, da bør man jo få beholde avkastningen sin på linje med sparing i bank" sier hun. Det er så jeg lurer på om dyktige Jenny er feilsitert her. 


Fakta er at du betaler 22 prosent skatt på renteinntekter du får ved å spare i bank.

Du kan altså ikke putte alle sparerentene rett i lomma. Du betaler skatt av dem, men du tjener så lite renter på denne spareformen at skatten blir så liten at du merker den ikke. 


Jeg gjentar, det er viktig at du skjønner dette: 
du merker ikke skatten du betaler på sparerentene dine, fordi du tjener så lite på å ha pengene på den kontoen!

Og Jenny stiller et viktig spørsmål for småsparere:  

"Hvor skal [småsparere] sette penger slik at de skal vokse?"

Artikkelen gir inntrykk av at hun tenker alt endrer seg ved at skatten øker med 20%. Det tror jeg ikke hun gjør, men det er viktig at også du skjønner hvorfor det ikke snur opp ned på hva som er smarte å velge blant mulighetene du har. 


Det er sant at skatten på aksjeavkastning har økt de siste 2 årene.
Det er også sant at forslaget til regjeringen tilsvarer en økning på 19,4% til sammen (det gir bedre overskrifter om du runder opp til 20%).

Men setter det alt på spill? Really? 


Det spørsmålet har forsiktige Guro, fornuftige Susanne og vågale Kari svaret på. Disse damene er fiktive, men det er ikke tallene og grafene de bidrar til å belyse. 

Damene fikk utbetalt 50 000 kroner hver i bonus i 2017 (viktig lærdom: ha en raus sjef 😜)  

Guros sparekonto

Forsiktig som hun er, tenkte Guro at her skulle hun ikke ta noen sjanser, så hun satte dem inn på sparekonto. Der mottar hun sparerenter hvert år, som hun betaler 22% skatt på, hvert år. 

Susannes kombinasjonsfond

Fornuftige Susanne hadde allerede da fått med seg at børs er "it", men hun følte seg ikke helt Las Vegas heller, så hun valgte en kombinasjon av rentepapirer (lån) og aksjer, på anbefaling fra banken. Susanne betaler mer skatt enn Guro: den delen av gevinsten som kommer fra renter skal hun betale 22% skatt på. Den andre delen av gevinsten, som kommer fra aksjer, skal hun betale 35,2% skatt på. 
Når hun selger. 

Karis aksjefond

Vågale Kari? Det er ikke det at hun ikke liker trygghet, men hun syntes jo dette er spennende! Med sommerfugler i magen og følelsen av å hoppe i fallskjerm, satte hun alle pengene i et rent aksjefond i 2017. Og for det må Kari betale mest skatt av alle tre: nemlig 35,2% på all gevinsten hun får. 
Når hun selger. 


La oss si Susanne og Kari selger nå i 2022, med aksjeskatt slik den er nå*:   


Hvilken skatt vil du helst betale?


Vinklingen i nrk-artikkelen gir inntrykk av at å øke aksjeskatten rammer småsparere så hardt at det ikke er noen vits å spare i fond. Så jeg har lekt med de samme tallene som over*, men med den økte skatten. 


Sånn ville det sett ut: 

Ser du hvor stor forskjellen er? 

Ikke? 

Poenget er: det at skatten øker endrer ikke det faktum at aksjesparing historisk har vært mye mer lønnsomt enn sparekonto, over tid. Og skatten endrer ikke på det. 

Det er urettferdig!

Til slutt hevdes det at økningen rammer småsparere hardere enn "rikinger", underforstått: det er urettferdig! Er det det? 

Hm. Tja. Njei. Hva som føles rettferdig for de ene, føles ikke nødvendigvis rettferdig for de andre. 

I motsetning til inntektsskatten (den er progressiv, og prosenten øker jo høyere inntekt du har), har denne skatten lik prosent for alle. Kong Salomon og Jørgen hattemaker behandles helt likt. Mer rettferdig kan du vel ikke få det? 


Regjeringen begrunner økningen med bedre omfordeling, og tradisjonelt sett har det vært "rikinger" som har investert i aksjer. Folk flest har holdt seg til sparekonto. Man kan nesten si at den som velger å gå inn på "riking-sparing" også må betale "riking-skatt".

Er det i det hele tatt viktig? 

Det lurer jeg på: er det egentlig så viktig om "rikingene" og du og jeg betaler samme prosent skatt for denne typen inntekt? 
Betyr denne økningen at det ikke er verdt å investere lengre, at det er bedre med penger på konto? 


Det håper jeg Guro, Susanne og Kari har gitt deg et tydelig svar på. Det er viktig å ikke se seg blind på skatteprosenter sånn at du mister gevinsten av syne for bare skatt. Denne skatteøkningen endrer lite for oss småsparere. Sparealternativene er like attraktive som før. 


Ja, vi skatter. 
Mange av oss skatter med glede. 
Og det er ting som tyder på at jo mer vi skatter, jo mer betyr det at vi har tjent... selv etter skatt. 

 

* illustrasjon ment å illustrere hvordan økt skatt endrer valgalternativene, laget med følgende kildegrunnlag: SSB gjennomsnittlig innskuddsrente for perioden 2017 - 2021 Kombinasjonsfond KLP Lang Horisont, med ca. 60% aksjeandel, oktober 2017 - oktober 2021 Aksjefond DNB Global indeks A, oktober 2017- oktober 2021