Kursoversikt

Hva bør/ kan du investere i for 500 kroner?

Jul 10, 2019

Jeg spurte dere hva det kunne vært interessant å lese mer om dere svarte :) - tusen takk til dere som svarte på oppfordringen min! Da har jeg jo litt å snakke om fremover.

“Hvis du har lite penger, typ 500 kr, er det noe man burde/ kan investere i?” er første spørsmål ut.

Fond er det første som slår meg når vi snakker om investering av 500 kroner. Men hvorfor det? 

The devil is in the details...

“Hva burde du” og “hva kan du” er for meg 2 litt forskjellige ting. Når du “burde” gjøre noe, ser jeg for meg at der finnes en fasit. Sånt noe finnes ikke før etter man har investert. Du vet altså ikke før du har prøvd, om det var en god investering eller ikke. 

Sjansespill? Sånn høres det jo ut. Men selvfølgelig finnes det måter å minske risikoen på. Det er jo ikke en lottokupong du kjøper. 

Når man har 500 kroner ser jeg også for meg at hverdagsøkonomien ikke er veldig romslig. Da er ofte lav risiko viktig.

Typer investeringer kan sorteres etter hvor høy risiko den innebærer sammenlignet med hvor stor gevinst du kan forvente å få. En forventning om gevinst er ingen garanti for det. AksjeNorge har en fin graf som viser denne rangeringen.

Vel og bra. Men hva burde jeg gjøre? Vel, det kommer an på… deg. Og din situasjon. Og dine nerver. 

Å investere betyr at du må ta noen valg. 

Det er det jeg tror spørsmålet egentlig handler om: hvilke valg må jeg ta, og hva innebærer de? Her kan du laste ned en liste med spørsmål som kan hjelpe deg med å ta valgene dine.

Da gjenstår spørsmålet om hva du kan investere i med 500 kr. 

Ja, selvfølgelig er ikke mulig å investere i alt mulig mellom himmel og jord for 500 kr! Allikevel er det overraskende mye du kan investere i. Og tenk det, hvis du investerer 500 kroner i måneden i et år, så har du faktisk investert 6000 kroner! Og det er jo ikke så rent lite. Mange bekker små blir som kjent en stor Å :)

Tilbake til hva du kan få investere i. Valget står ofte mellom fond, eller aksjer:

  • Fond

 I de fleste fond du får kjøpt i Norge er den laveste investeringen 100 kr. Med 500 kroner er du jo langt innenfor. Et fond er som et felleseie av mange investeringer som gjennomføres av en eller flere forvaltere. Du kan ikke selv bestemme hva fondet skal investere i eller ikke. Kun om du vil investere i dette spesifikke fondet. Det du kjøper, er retten til en andel av resultatet av disse investeringene, som du da får igjen for på tidspunktet du selger. Du kjøper altså en andel.

Verdien på en andel heter NAV. Du blir ikke trygdemottaker av den grunn ;) NAV står for "Net Asset Value". Regnestykket for å finne NAV er:

Fondets inntekter - fondets utgifter / det totale antall andeler i fondet

Antall andeler i et fond øker eller minsker når noen kjøper seg inn, eller selger seg ut. Når du vet hvor mange andeler du har, er det bare å gange det med sist kjente NAV, så vet du hva verdien på investeringen din er. Orker du ikke regning er det enkelt å logge inn på VPS investortjenester eller i banken din for å sjekke status. 

Det at den lavest mulige investeringen i fond er 100 kroner, betyr ikke at NAV er 100 kroner. Den kan være mindre, eller mye mer. Du kan allikevel investere 100 kroner, og hvis NAV er høyere enn 100 kroner, betyr det bare at du får mindre enn 1 andel for de pengene. For eksempel 0,436 andeler. Gangestykket over er gyldig allikevel. Og for 500 kroner kan du altså kjøpe andeler i et, eller flere fond.

Prisen? De fleste fond er gratis å investere i, men tar forvaltningshonorar, og noen ganger andre honorarer for å dekke kostnadene og noen ganger for å motivere forvaltere til en ekstra innsats. Alle kostnader skal oppgis på fondssiden. For deg betyr det ingenting i praksis, du har ingenting ekstra å betale fordi de allerede er regnet inn i NAV. 

  • Aksjer

 De vanligste investeringen i aksjer skjer i selskaper som er registrert på børsen. Det heter at selskapet er børsnotert. Verdien på en aksje heter aksjekurs. 

Det er ikke mulig å kjøpe mindre enn en hel aksje, i motsetning til fondsandeler. Det betyr at du for 500 kroner, nødvendigvis må velge en aksje med lavere aksjekurs enn det.

Prisen? Bankene som tilbyr handel i aksjer tar kurtasje, dvs. gebyrer, for denne tjenesten. Størrelsen på gebyrene varierer fra bank til bank. Når man investerer lave summer er ofte kurtasjen et fast beløp på feks. 50 eller 100 kroner, for de som investerer større summer er det ofte en prosent av investeringssummen inntil en viss størrelse. Så for å kjøpe aksjer må du enten sette inn 500 kroner + kurtasje, eller investere for 500 kroner minus kurtasje. Du betaler kurtasje per gang du investerer, og per selskap du investerer i.

Aksjene som er registrert på Oslo Børs akkurat nå, hadde idag (10. juli 2019)  kurser på mellom 0,08 og 2730 kroner. Så ja, det er mulig å kjøpe aksjer for 500 kroner. Det er til og med mulig å kjøpe flere forskjellige aksjer for 500 kroner. Men du betaler kurtasje for hver investering. Et ekspertråd er å kjøpe minst 6 forskjellige aksjer i forskjellige bransjer, om du ikke passer på er det lett at kurtasjen spiser opp investeringssummen din når du har 500 kroner.

Aksjekursen i seg selv forteller ikke om det er en bra eller dårlig investering. Det er utviklingen til verdien på aksjen som sier noe om det. Jo mer attraktiv aksjen er for andre kjøpere, jo høyere vil prisen bli. Kunnskapen om hva som gjør en aksje attraktiv for andre kjøpere, er nettopp det forvaltere tar seg betalt for. Kunnskap er makt. Kunnskap minsker risiko.

En liten hemmelighet? Børsnoterte selskaper må offentliggjøre rapportene sine hvert kvartal. Du vet altså hvordan det går med selskapet. Det er også mye lettere å kjøpe og selge enn unoterte aksjer (de som ikke er registrert på børs). Så hvis aksjer er din greie, da er børsen noe for deg. 

Hva med start-ups, bitcoin eller aksjer i firmaet jeg jobber for? Det krever vanligvis høyere investeringssummer enn 500 kr. Hvis du investerer med relativt lave summer er fond en fin måte å starte på.

Og husk: det beste øyeblikket for å begynne å investere, det var igår. Det nest beste øyeblikket er i dag.

Hva venter du på? 

 

Mer av sånt? Jeg er både på facebook og instagram og poster så ofte jeg kan :-)